Olemme koonneet monenlaisia vinkkejä siihen, miten pidät Vestfrostin jääkaappi-pakastimessa säilytettävät elintarvikkeet kurissa. Opit, missä eri elintarvikeryhmiä kannattaa säilyttää ja mitä ei pidä säilyttää yhdessä.
Ymmärrettävyyden parantamiseksi olemme jakaneet oppaan jääkaappi-pakastimen jääkaappi- ja pakastinosiin.
Oikea säilytys jääkaappiosassa
Jääkaappiosa on tarkoitettu elintarvikkeiden ja juomien lyhytaikaiseen säilytykseen.
Elintarvikkeiden oikeaoppinen säilytys:
- Pullot voidaan säilyttää sisäänrakennetuissa ovihyllyissä.
- Hyvin pakatut tuoreet elintarvikkeet voidaan säilyttää jääkaapin hyllyillä.
- Tuoreet hedelmät ja vihannekset tulisi säilyttää vihanneslaatikossa.
- Maitotuotteet ja kananmunat voidaan sijoittaa ovessa oleviin niille tarkoitettuihin lokeroihin.
- Kypsennetyt elintarvikkeet tulisi säilyttää ilmatiiviissä ja kannellisissa astioissa.
- Tuore liha tulisi pakata muovipusseihin ja sijoittaa alimmalle hyllylle. Tuore, pakkaamaton liha ei saa joutua kosketuksiin kypsennettyjen elintarvikkeiden kanssa. Tuore jauheliha on kypsennettävä samana päivänä kuin se on ostettu.
- Muut tuoreet lihatuotteet säilyvät jääkaapissa enintään 2-3 päivää.
Vinkkejä asianmukaiseen säilytykseen:
- Älä laita kuumaa ruokaa jääkaappiin. Odota, kunnes ruoka on huoneenlämpöistä. Kuuma ruoka saa jääkaapin lämpötilan nousemaan, mikä voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen ja ruoan pilaantumisen.
- Normaaleissa käyttöolosuhteissa riittää, että jääkaapin lämpötila on +4 °C.
- Jääkaapin lämpötilan tulisi olla 0-8 °C. Alle 0 °C:n lämpötilassa säilytetyt tuoreet elintarvikkeet voivat jäätyä ja mädäntyä, kun taas bakteerien määrä kasvaa yli 8 °C:n lämpötiloissa pilaten elintarvikkeet.
- Lihavalmisteita, hedelmiä ja vihanneksia ei tulisi säilyttää yhdessä, koska ne voivat saastuttaa toisiaan (kutsutaan myös ristikontaminaatioksi).
- Elintarvikkeet on säilytettävä suljetuissa astioissa tai peitettynä jääkaapissa kosteuden ja hajujen välttämiseksi.
- Jääkaapissa ei saa koskaan säilyttää räjähtäviä ja syttyviä nesteitä (esim. asetonia, bensiiniä jne.). Korkeaprosenttinen alkoholi on säilytettävä pystyasennossa suljetuissa pulloissa.
Perunoita, sipulia tai valkosipulia ei tule säilyttää jääkaapissa.
Oikea säilytys pakastinosassa
Pakastinosa on suunniteltu pakastettujen elintarvikkeiden pitkäaikaiseen säilytykseen ja jääkuutioiden valmistukseen.
Elintarvikkeiden oikeaoppinen säilytys pakastimessa:
- Laita pakastetut tuotteet pakastimeen mahdollisimman pian oston jälkeen ja säilytä niitä kylmälaukussa ruokakaupasta kuljetettaessa.
- Varmista, että tuotteeseen on merkitty laji ja päivämäärä.
- Älä ylitä viimeistä käyttöpäivää tai parasta ennen -päivämäärää. Jos pakkauksessa ei ole aikamerkintää, tuotetta saa säilyttää pakastimessa enintään 3 kuukautta.
- Älä aseta tuoretta ruokaa pakastetun ruoan viereen, sillä se voi aiheuttaa sen sulamisen.
- Älä pakasta liikaa kerrallaan. Ruoka on parasta, jos se pakastetaan kokonaan mahdollisimman lyhyessä ajassa.
- Pakastimen normaalin säilytyslämpötilan tulisi olla -18 °C. Tämä voidaan tarkistaa pakastimen lämpömittarilla. Lämpömittarin lukeminen on tehtävä hyvin nopeasti, sillä lämpötila nousee välittömästi, kun lämpömittari otetaan pois kaapista.
- Kuohujuomia ei saa jäädyttää eikä jäätelöä syödä suoraan pakastimesta (paleltumavaara).
Vinkkejä sähkökatkoksen varalle:
- Sähkökatkoksen sattuessa vältä pakastimen oven avaamista. Pitkittyneen sähkökatkon jälkeen tarkista ruoan laatu ja joko syö se heti tai kypsennä ja pakasta se uudelleen. Jos laitat pakastimeen kuumaa ruokaa, kompressori käy jatkuvasti, kunnes ruoka on jäätynyt. Tämä voi tehdä jääkaapista tilapäisesti hyvin kylmän.
Parhaat käytännöt - ja maun muuttuminen pakastettaessa
- Pakastetut ja sulatetut elintarvikkeet on kypsennettävä aivan kuten tuoreetkin elintarvikkeet. Jos niitä ei ole kypsennetty sulattamisen jälkeen, niitä ei tule pakastaa uudelleen.
- Valmisruoissa olevien tiettyjen mausteiden (anis, basilika, vesikrassi, etikka, maustesekoitukset, inkivääri, valkosipuli, sipuli, sinappi, timjami, meirami, pippuri jne.) muuttuvat ja saavat voimakkaan maun pitkän pakastuksen seurauksena. Siksi mausteita tulisi lisätä vain pieni määrä, jos aiot pakastaa ruokaa. Muussa tapauksessa halutut mausteet voidaan lisätä, kun ruoka on sulanut.
- Ruoan säilyvyys riippuu käytetystä öljystä. Sopivia öljyjä ovat margariini, vasikanrasva, oliiviöljy ja voi, ja sopimattomia öljyjä ovat maapähkinäöljy ja silava.
Katso valikoimamme Vestfrost-tuotteita täältä